Geen vergunning meer nodig voor ‘mantelzorgwoning’ in je tuin

Wie zijn bejaarde ouders in de buurt wil hebben om hen beter te kunnen verzorgen, hoeft straks geen vergunning meer aan te vragen voor een zogeheten mantelzorgwoning in de tuin. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) naar de Tweede kamer heeft gestuurd.

Zo’n vijf miljoen Nederlanders zorgen voor een ziek of hulpbehoevend familielid. De laatste jaren zien bouwbedrijven een groeiende vraag naar mantelzorgwoningen: een aanbouw of aparte woning die in de tuin wordt geplaatst, zodat iemand bijvoorbeeld zijn ouders in de buurt kan laten wonen. Die vraag zal de komende jaren door de vergrijzing alleen maar groter worden, schrijft De Jonge aan de Kamer.

Nu kan een mantelzorgwoning in veel gemeenten al zonder vergunning worden geplaatst, maar het kabinet wil dat dit overal zo wordt. Zo moeten schuren of andere bijgebouwen vergunningsvrij kunnen worden gebruikt als tijdelijke mantelzorgwoning.

Het voorstel is onderdeel van het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Dat moet het makkelijker maken voor het Rijk, provincies en gemeenten om aan te wijzen op welke plek en voor wie er nieuwe huizen worden gebouwd. Als lagere overheden onvoldoende doen, kan de minister in het uiterste geval locaties aanwijzen. ,,Met deze wet krijgt de overheid weer het stuur in handen op de woningbouw’’, zegt De Jonge. ,,Te lang is gedacht dat regie hierop niet nodig is, en dat de markt als vanzelf vraag en aanbod in evenwicht zou brengen. Maar we hebben gezien dat alle lokale beslissingen bij elkaar niet optellen tot wat er nodig is.’’

Betaalbaar

Om de woningnood op te lossen, moeten er tot 2030 981.000 nieuwe woningen bijkomen. Het kabinet wil dat twee derde daarvan bestaat uit koop- en huurwoningen die mensen met een gemiddeld salaris kunnen betalen. De prijs van een gemiddelde koopwoning lag eind 2023 op 452.000 euro. Databedrijf Calcasa becijferde deze week dat om daar een hypotheek voor te krijgen, een huishouden een jaarinkomen van 95.000 euro nodig heeft. Dat is meer dan twee keer modaal.

Het wetsvoorstel maakt het voor omwonenden ook lastiger om nieuwbouwprojecten tegen te houden door ertegen in bezwaar te gaan. Veel woningbouwprojecten vertragen door langdurige beroepsprocedures. Juridische procedures worden versneld, en bij vergunningverlening kan een tegenstander nog maar één keer naar de rechter in plaats van twee. Zo is veel sneller duidelijk of een plan kan doorgaan. De tijdwinst kan oplopen tot een jaar, denkt De Jonge.

Bron: AD.nl

Financier eenvoudig en snel een tiny house bij Wiesberg.nl Nu al vanaf €499 per maand