Mantelzorgwoningen

Wij begrijpen het belang van mantelzorg en bieden een ruim assortiment aan zorgwoningen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis, bedoeld voor degene die u verzorgt. Het houdt uw geliefden dichtbij, wat ideaal is als extra zorg nodig is, maar de stap naar een verzorgingstehuis te groot is. 

Mantelzorgwoning laten bouwen

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is meestal bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die u verzorgt in het bijbehorende huis.

Met een mantelzorgwoning heeft u uw geliefden altijd dichtbij. Ideaal als uw ouders familie of kinderen extra zorg nodig hebben en jullie apart willen leven, maar niet te ver uit de buurt. De stap van een eigen woning naar een verzorgingstehuis is immers een grote stap, en juist daarom is een mantelzorgwoning een goede oplossing. Zo brengt iemand zijn of haar tijd door in een vertrouwde en fijne omgeving niet te ver weg.

Mantelzorgwoning

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig.

 Dat u geen vergunning nodig heeft, wil niet zeggen dat er geen regels gelden bij de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet u wel gewoon voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

Een mantelzorgwoning heeft bij ons voldoende ruimte om te bewegen in de woonkamer,  slaapkamer, keuken en badkamer. En met een badkamer die direct is te benaderen vanuit de slaapkamer. Een mantelzorgwoning is bij ons  in overleg geheel naar wens samen te stellen.

In de kern zijn er 2 scenario’s wanneer een mantelzorgwoning geplaatst kan worden. Scenario 1 is dat de mantelzorgwoning staat op het terrein van de persoon die de zorg nodig heeft. In dit geval woont de zogenoemde zorgverlener, een familielid of een andere kennis, in de mantelzorgwoning. Scenario 2 is dat de zorgbehoevende in de mantelzorgwoning verblijft. Dan staat de betreffende woning op het terrein van de zorgverlener, een familielid of kennis. Door te kiezen voor een mobiele zorgwoning kunt deze weer makkelijk verplaatsen wanneer deze niet meer nodig is. Benieuwd naar onze woningen?

Wij hebben een ruim aanbod van comfortabele zorgwoningen die wij kunnen aanpassen aan uw individuele zorgwensen.

Bij Wiesberg zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige  mantelzorgwoningen. Laat u inspireren door de foto’s op onze website en breng een bezoek aan onze showroom om de mogelijkheden te bespreken.

Doe een investering voor de lange termijn

Bovendien heeft een zorgwoning na 15 of 20 jaar nog een hoge restwaarde.

Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €60.000 en €120.000. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van uw wensen. Naast de vele andere voordelen van een mantelzorgwoning, die hieronder verder worden uitgewerkt, is het ook een waardevaste investering. Een zorgwoning behoudt zijn waarde, in tegenstelling tot een aanleunwoning.

De overheid stimuleert zorgwoningen

In november 2014 heeft de overheid de Wmo-regelgeving aangepast, waardoor het mogelijk werd om vergunningsvrij een zorgwoning te plaatsen. Door het structurele sluiten van honderden bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen, wordt het steeds moeilijker om in een verzorgingstehuis te komen. Langzaam maar zeker verdwijnen deze tehuizen uit ons land, en verandert de maatschappij steeds meer in een participatiesamenleving. Dit is een samenleving waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Het streven naar een participatiesamenleving is zowel een politieke ideologie als een bezuinigingsmaatregel. Koning Willem-Alexander introduceerde deze term in 2013 tijdens de troonrede. Tot en met heden is er jaarlijks 340 miljoen euro beschikbaar gesteld door de overheid om ouderen thuis te laten wonen.

Een mantelzorgwoning is een waardevaste investering

In tegenstelling tot wonen in een bejaardentehuis, verpleeghuis of seniorenwoning, is een zorgwoning een waardevaste investering. U betaalt eenmalig een hoog bedrag en bezit vervolgens een mantelzorgwoning. Deze woningen gaan minimaal 30 jaar mee, en soms wel 40 tot 60 jaar.

Mensen met een redelijk hoog eigen vermogen betalen soms tot wel €2.000,- per maand voor een verblijf in een verpleeghuis, bepaald door het CAK. Intrekken in een particuliere zorginstelling is vaak nog duurder. Het is ook mogelijk om in een seniorenwoning oud te worden, waarvoor u gemiddeld zo’n €720,- per maand betaalt.

Kortom, door een mantelzorgwoning aan te schaffen, doet u een investering voor de lange termijn. Bovendien behoudt een zorgwoning na 15 of 20 jaar nog een hoge restwaarde.

Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €60.000 en de €120.000, afhankelijk van uw wensen. Na de vele andere voordelen van een mantelzorgwoning, die hieronder verder worden uitgewerkt, is het ook nog eens een waardevaste investering.

Bij Wiesberg hebben we een gepassioneerd en toegewijd team van experts die staan te popelen om uw woondromen te realiseren. We werken samen met architecten, ontwerpers en vakmensen om hoogwaardige woningen te leveren.

Vergunning en Duurzaamheid

Wij bieden expertise en begeleiding bij vergunningen en streven naar duurzaamheid in al onze projecten.

Klantgerichtheid

Uw tevredenheid staat bij ons voorop. We luisteren naar uw behoeften en bieden professioneel advies op maat.

Een mantelzorgwoning bouwen: kies voor de flexibiliteit van Wiesberg

Bij Wiesberg zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige mantelzorgwoningen. Onze mantelzorgwoningen kunt u (in de meeste situaties) zonder vergunning laten plaatsen. Laat u inspireren door de foto’s op onze website en breng een bezoek aan onze showroom om de mogelijkheden te bespreken.

Financier eenvoudig en snel een tiny house bij Wiesberg.nl Nu al vanaf €499 per maand